Ode aan de Tielman Brothers


Ode aan de Tielman Brothers door Java Guitars, te boeken bij www.kwekel-evenementen.nlEen ode aan de Tielman Brothers en de pioniers van de Indorock gebracht door twee muzikanten (leden van the Java Guitars) die daadwerkelijk bij de Tielman Brothers hebben gepeeld, "Classic Indorock" met de guitar hero’s Benny Poetiray en Hans (The Javalin) Bax.

The Tielman Brothers worden alom beschouwd als de grondleggers van de Nederlandse popmuziek.

Ode aan de Tielman Brothers door Java Guitars, te boeken bij www.kwekel-evenementen.nBegin 1957 verhuisden de vier broertjes Tielman (Andy, Reggy, Ponthon, Loulou) naar Nederland, in diezelfde tijd werd veranderd in de Tielman Brothers.
Mede door een geweldige show op de wereldtentoonstelling in Brussel (1958) konden de Tielman Brothers in Nederlands hun eerste –door hun zelf gecomponeerde-  rock ’n’ roll  single opnemen, genaamd Rock Little Baby Of Mine.
Deze single luidde de geboorte van de Nederlandse rock ’n’ roll in.

De Tielman Brothers hadden meteen een grote voorsprong op andere rock and roll bands, zowel door hun muzikale aanleg als door de stunts die ze op het podium uitvoerden.
Mede daardoor kwamen zij ook in contact met enkele buitenlandse concertpromotors, waaronder in Duitsland.
Het respect van collega-muzikanten, zoals The Beatles, was enorm.
Hun spectaculaire act bevatte veel elementen die Jimi Hendrix en The Who later ook gebruikten, zoals experimenten met feedback van het publiek en het wild zwaaien met de gitaren.
Na Duitsland veroverden de Tielman Brothers ook Zwitserland, Oostenrijk en Zweden.
Andy Tielman draagt in het buitenland de bijnaam: the Godfather of Dutch Popmusic.


Ode aan de Tielman Brothers door Java Guitars, te boeken bij www.kwekel-evenementen.nThe Java Guitars  waarschijnlijk de enige band met de Indorock show.
De band bestaat uit Benny Poetiray, een rasechte Indorocker in hart en nieren.

Hij begon in 1962 met mijn broers als The Poetiray Brothers.
Na in diverse andere bands gespeeld te hebben vroeg Reggie Tielman hem om bij  The Tielman Brothers  te komen.
Na die periode speelde Benny met vele  Indorock bands zoals The Hot Jumpers (waarmee hij naar Amerika ging om ook voor de Indische gemeenschap op te treden) en the Legends. 

Ode aan de Tielman Brothers door Java Guitars, te boeken bij www.kwekel-evenementen.nOok Hans Bax is een Indorocker van het eerste uur die al van het einde van de vijftiger jaren in de muziek zit.

Eerst in de bekende Rotterdamse band The Hurricane Rollers en daarna als mede oprichter van de legendarische The Javalins, een Indorock groep uit Den Haag/Rotterdam die in de eerste helft van de jaren zestig niet alleen in Duitsland maar ook in Scandinavië en Israël veel succes oogstte.
Na de Tielman Brothers golden The Javalins als de makers van het meest oorspronkelijke Indorock geluid.